' Monna Laaksonen – Fineartists
Kuva: Annika Takkala
Kuva: Annika Takkala

Monna Laaksonen, (s. 1983)

Maalaaminen on minulle yritys ymmärtää maailmaa ja itseäni.  Katson näkymiä, peilikuvia ja avaruuksia, ja maalaan ne maailmalle näkyviksi. 

CV

Kotisivu

monnalaaksonen(ät)hotmail.com 

Passage, 2020

tempera ja öljy kankaalle

4,5 m x 2,9 m

maalausinstallaatio

 

PASSAGE
Monna Laaksonen

Taidekeskus Mältinranta, Tampere, 17.4.-4.5.2021

Monumentaalinen maalaus riittäisi ottamaan haltuunsa vaikka kirkon alttarin. Teos koostuu neljästä osasta. Kahdesta suuresta, rinnakkaisesta pystymaalauksesta ja kahdesta pienemmästä.

Hyvin korkealle ripustettu musta kuu näyttää kaiutinkaapilta. Jos se kuvaa ylhäältä lankeavaa sanomaa, sen lähes lattianrajassa sijaitseva vastakappale on kenties aukko maanalaiseen.

Melko abstraktin teoksen sommitelmaa ei voi nimittää ristiksi, mutta siinä on kiistaton annos ristimäisyyttä ja symmetrian tavoittamaa raamatullista volyymia.

Isot suorakaiteet muistuttavat kaksiosaista ikkunaa, jonka edessä on vankat, siniset kaihtimet. Kaihdinmaisten poikkilinjojen sävy muuttuu kirkastuen viiva viivalta ylöspäin.

Ikkunan takaa avautuu öinen tie. Tien laidoilla aaltoilee tuoden mieleen Vanhan Testamentin tarinan merestä, joka avautui Mooseksen ja hänen kansansa edessä. Uudenkuun vuorovesi antaa veden vetäytymiselle myös luonnollisen selityksen.

Teoksen esteettinen ankaruus luo vakuuttavaa uskottavuutta, joka ylittää uskonnollisen julistavuuden tai maailmanselityksen tarjoamisen. Ennemminkin teoksella on systeeminen ja filosofinen luonne, joka sallii ja kestää erilaiset ajatuspolut.

Teos ei näytä piittaavan trendeistä, vaan luottaa maalaamiseen, itseensä ja katsojaan. On vapauttavaa katsoa maalausta, joka uskaltaa olla itseisarvoisesti ja ihanteellisesti taideteos.

Tuuli Penttinen-Lampisuo

Lopputyöarvioija

 

 

 

Scroll to Top