' Sari Moilala – Fineartists

Sari Moilala

Sari Moiala

Sari Moilala (s.1965)

Maalaan intuitiivisia, abstrakteja maisemia, joihin inspiraatio tulee luonnosta ja ympäristöstä.  

Seuraan värien vaihtumista, kasvien kasvua, oksien viivastoa, pilvimuodostelmia ja heijastuksia. Olen tietoisesti jättänyt luonnosten piirtämisen ja kuvaamisen vähemmälle ja pyrkinyt aistimaan ja kokemaan maiseman käyttäen kaikkia aisteja. Tärkeintä on se mitä minä koen, ei se mitä näen. Mikä tunnelma paikassa on, mitkä tuoksut ja äänet? Hiljentyessä luonnon keskelle voi kokea paljon. Maailman äärettömyydestä ihmisen pienuuteen ja kaiken pyhyyteen. Tallennan mieleeni nämä kokemukset.  

Abstraktia maalatessa koen olevani läsnä tässä hetkessä. Käytän energisiä ja lämpimiä värejä ja pyrin luomaan liikettä, joka on katsojalle melkein konkreettinen. Annan värien puhua. Annan kehon muistaa. Parhaimmillaan muisti, keho, värit ja siveltimen liike luovat keskenäätanssin, jossa ei ole eroa piirtämisen ja maalaamisen kesken. 

Maalaukseni ovat hetkiä tai nopeita välähdyksiä maisemista, tunnetiloista ja muutoksista luonnossa.  

CV

Kotisivut

Instagram sarimoilala.art

 

 

Momentum, Muistoihin tallenetut hetket (2021)

Teossarja,  4 kpl x 150 cx 200 cm, akryyli ja hiili kankaalle 

Momentum tarkoittaa hetkeä latinaksi, englanniksi se on liikettä, voimaa ja impulssia kuvaava sana. Lopputyön taiteelliseen osaan tulee 4 suurta abstraktia maalausta, jotka kuvaavat kokemaani hetkeä luonnossa. 

Niiden aiheet nousevat muistoista. Ne ovat tilanteita tai hetkiä, jolloin olet täysin läsnä. Luontoa ja maisemaa tutkin kokemisen kautta, en keskity kuvaamiseen tai luonnosteluun. Suljen silmät ja tunnustelen ilmaa, valoa, ympärillä olevia tuoksuja, käyttäen kaikkia aisteja. Tallennan mieleeni valon, värit ja tunnelman. 

Mietin miten kaikkialla on liikettä koko ajan ja tutkin mielessäni tätä liikettä. Maalaukset alkavat hiili piirroksesta, intuitiivisesti piirretyt viivat antavat suunnan lopulliselle maalaukselle. Hiilipiirros toimii pelkistettynä ja riisuttuna elementtinä runsauden keskellä.  

 

Sari Moilala

MOMENTUM (MINNE LINNUT LENTÄVÄT, AURINKO NOUSEE HUOMENNAKIN, KUULEN HILJAISUUDEN RIENTÄVÄN, NE EIVÄT KAIPAA MITÄÄN MEILTÄ)

Sari Moilala

Taidekeskus Mältinranta, Tampere, 17.4.-4.5.2021

Neljän suuren maalauskankaan sarjaa voi lukea vuodenaikoina. Yksi rehottaa kylläisenä, toinen kevyemmin ja kolmas kuivuu lämmössä. Maalausjälki on lehtevää, kasvien ja korsien muotoja muistuttavaa, mutta suorasta esittävyydestä vapaata.

Neljännessä teoksessa paljasta kangasta halkoo vain muutama vauhdikas hiiliviiva. Alaston kangas voi olla talvimaisema, mutta se myös näyttää maalausten luurangon. Tyhjyyden näyttäminen viestii tietoisuutta ja varmuutta.

Teoksissa on ekstaattista anteliaisuutta. Niiden äärellä voi aistia sivellinten tanssin, kun tyhjä kangas alkaa täyttyä elämän energialla.

Olen kyllä ennenkin nähnyt teoksia joissa sivellin tanssii valon ja lehvästön tahtiin, mutta tämä kokonaisuus perustelee itse itsensä, on erinomaisesti valittu sarja ja näyttävä ripustus, joka tuottaa visuaalista mielihyvää.

Tuuli Penttinen-Lampisuo

Lopputyöarvioija

Scroll to Top